Nieuws

16-06-2015

Invoering T-rijbewijs per 1 juli 2015

Op 1 juli wordt het tractorrijbewijs (T-rijbewijs) ingevoerd. Personen die tractor (trekker) willen rijden moeten straks bij het CBR officieel theorie- en praktijkexamen doen. Er geldt tot 1 juli 2016 een overgangsregeling voor personen met een trekkercertificaat en een autorijbewijs.

Heeft u al een trekkercertificaat?

Wie al een trekkercertificaat heeft, kan het certificaat tot 1 juli 2016 inruilen voor een T-rijbewijs. Hij of zij betaalt dan wel bij de gemeente de gewone kosten voor het maken van een rijbewijs. Inruilen kan via de RDW. Alle informatie hierover staat binnenkort op rijbewijs.nl. Vanaf 1 juli 2016 is het trekkercertificaat niet meer geldig en kan het niet meer worden omgewisseld voor een T-rijbewijs. U moet dan examen doen om het T-rijbewijs te kunnen behalen.

Heeft u een autorijbewijs (B-rijbewijs)?

Als u uw autorijbewijs voor 1 juli 2015 hebt gehaald, krijgt u bij de eerstvolgende vernieuwing/vervanging van uw autorijbewijs automatisch de categorie T bijgeschreven. U kunt vanaf 1 juli 2015 uw B-rijbewijs ook eerder omwisselen voor een B + T-rijbewijs. De kosten zijn voor eigen rekening. Het eerder omwisselen is alleen noodzakelijk als u in het buitenland op een tractor wilt rijden. Zo hebben Duitsland en België hun eigen rijbewijzen voor landbouwvoertuigen. Verder is het niet noodzakelijk om direct om te wisselen, want als u voor 1 juli 2015 uw B-rijbewijs hebt behaald, mag u tot het moment van vernieuwing gewoon een LBT (land- en bosbouwtrekker) of MMBS (motorrijtuig met beperkte snelheid) besturen.

Voor de personen zonder trekkercertificaat of autorijbewijs

Wilt u op een tractor rijden, maar heeft u geen trekkercertificaat of autorijbewijs? Zorg dat u vóór 1 juli 2015 alsnog een trekkercertificaat haalt en wissel deze vervolgens om voor een categorie T op het rijbewijs. U kunt er ook voor kiezen om na 1 juli 2015 een theorie- en praktijkexamen af te leggen voor de categorie T bij het CBR. Voordat u het praktijkexamen aflegt, kunt u uiteraard lessen volgen bij een rijschool. De verwachting is echter dat niet elke rijschool deze rijlessen aanbiedt.

U heeft niet altijd een T-rijbewijs nodig!

U heeft alleen een T-rijbewijs nodig als u tractor rijdt op de openbare weg. Ook de berm van een weg is formeel openbaar, net als de stoep. Het rijbewijs niet nodig voor kleine machines, zoals rijdende grasmaaiers of veegmachines die minder dan 1,3 meter breed zijn en die geen aanhanger kunnen trekken.